Menu Home

Magnifiek Mei

Het is alweer even geleden sinds mijn laatste blogpost, wat gaat de tijd ontzettend snel! Letterlijk, want terwijl het vorige week nog volop winter was, is nu de zomer serieus begonnen. Alle planten en bomen staan in bloei. Een week geleden zag alles nog wit, maar het witte heeft ondertussen plaatsgemaakt voor groen. De natuur staat helemaal niet stil.

Natuurlijk heb ik ook niet stil gezeten de afgelopen periode. Even mijn voorbije maand in een notendop:


TOURGUIDE CURSUS

In mei heb ik via het werk een extra tourguiding cursus gevolgd. Tijdens de wintermaanden stond ik in voor het gidsen van de rendier sleetochten, het ijsvissen en het noorderlicht jagen, maar in de zomerperiode zijn deze activiteiten niet mogelijk. In plaats daarvan zijn er nu stadswandelingen, museumbezoeken en sightseeing-tours op het eiland.

Om deze activiteiten te mogen begeleiden heb ik dus een cursus moeten volgen, waarin ik zowat alles over Tromsø te weten ben gekomen. Geen enkel standbeeld of monument heeft nog geheimen voor me. Ook de historie van het eiland, alsook vele gebouwen en andere interessante plaatsen hier in de buurt zijn aan bod gekomen.

Je kan me nu zelfs ook als gids tegenkomen in de twee museums hier, alsook in Polaria – het meest noordelijke aquarium ter wereld waar je ondergedompeld wordt in het leven van Arctische zeedieren -, wat dus ook betekent dat ik daar ook alles heb moeten bestuderen.


17 MEI

Een gewone datum voor de Belgen, maar de Nationale Feestdag in Noorwegen. En een feestdag kan je het echt wel noemen! Mensen spreken af met familie / vrienden om deze dag te vieren. Ikzelf heb de dag met enkele vrienden doorgebracht.

Traditiegetrouw start de dag met een groot champagneontbijt. Een heel buffet wordt verzorgd, met broodjes, croissants, fruit, taart, enz… En champagne natuurlijk!

In de achtergrond stond de televisie op, en de hele voormiddag zagen we beelden van mensen die feest vieren over heel Noorwegen, door middel van verschillende parades. In het hele land komt iedereen naar buiten en worden vele optochten gehouden.

Hier in Tromsø zijn er op 17 mei in totaal vier verschillende optochten in de stad, waarvan ik er twee heb gezien. Je merkt echt de nationale trots hier. Overal waar je kijkt zie je de Noorse vlag wapperen: aan elk huis, op elke hoek van de straat, aan auto’s, …

Iédereen heeft ook zijn/haar beste pak aan. De meeste vrouwen hebben zelfs een speciale, dure jurk die ze enkel maar op 17 mei dragen. Ik heb nog nooit zoveel volk hier op straat gezien als op de Nationale Feestdag. Je voelt niets anders dan vreugde en samenhorigheid.


MIDDERNACHTZON

Mijn vorige blogpost ging over het feit dat het nietmeer volledig donker werd, en sinds twee weken zit ik dan ook in de periode van de middernachtzon. De zon verdwijnt sinds 21 mei nietmeer onder de horizon, en dit tot 21 juli.

Continu daglicht dus, zelfs ’s nachts. Ik ben het ondertussen al gewend. Soms gebeurt het wel dat ik in het midden van de nacht wakker word en denk dat het tijd is om op te staan, maar dan draai ik me nog eens om en slaap gewoon verder.


ROADTRIP LOFOTEN

Twee weken geleden ben ik met een paar vrienden ook vijf dagen op reis geweest naar de Lofoten. Dat is een eilandengroep dat bestaat uit zeven eilanden in het noordwesten van Noorwegen. We verbleven in een vakantiehuisje in Laukvik, op 425km en zes uur rijden van Tromsø.

Tijdens deze vijf dagen hebben we alle zeven eilanden bezocht, en dus kunnen genieten van adembenemende landschappen. Zon, zee, strand, bergen, fjorden,… Het was ongelofelijk!

We zijn onder andere naar het meest westelijke punt van de Lofoten gegaan, naar een plaats die letterlijk de naam ‘Å’ heeft. Ook hebben we een ijsbar bezocht, bergen beklommen, en op het strand genoten van de middernachtzon. Super vakantie!


SNEEUW IN JUNI

Toen we vorige week onderweg waren van de Lofoten (waar we niets anders dan zon hebben gehad) naar huis, kregen we berichten dat het op dat moment aan het sneeuwen was in Tromsø. We konden het eerst amper geloven, maar hoe dichter we er kwamen, hoe harder het inderdaad begon te sneeuwen. Het was begin juni, maar toch zag alles hier opnieuw wit… Ongelofelijk!

Drie dagen lang heeft het regelmatig gesneeuwd, wat uiteindelijk resulteerde in een sneeuwtapijtje van enkele centimeters. Maar het is niet lang blijven liggen want het werd geleidelijk aan warmer en warmer.

Ondertussen zitten we hier zelfs aan temperaturen van meer dan 20°C, en wordt er gesproken van een eerste hittegolf! Voor velen zal dat raar klinken maar hier is dat logisch, aangezien de normale temperatuur voor deze periode rond 12°C ligt. Maar hoe dan ook voelt elke temperatuur hier warmer aan. Als het hier 20°C is, mag je er qua gevoelstemperatuur toch minstens vijf graden bij doen. De zomer is hier nu dus ook echt doorgebroken, en dat terwijl het vorige week nog volop sneeuwde

Op de hoogste punten van het eiland ligt trouwens nog een (verbrokkeld) sneeuwtapijt. Zolang die sneeuw nog niet volledig gesmolten is, ga ik er deze dagen ook vaak heen om wat verkoeling te zoeken. Speciaal gevoel om met korte broek en bloot bovenlijf in de sneeuw te lopen bij een hittegolf!

Categories: Mijn Verhaal Nieuw leven Noorwegen

Glenn Smeers