Menu Home

Formaliteiten

Wat vliegt de tijd als je je goed voelt! Had nog niet eens door dat ik al een tijdje geen blog meer had geschreven, dus bij deze nog eens een kleine update over mijn nieuwe leven in Noorwegen.

Vorige week is er een artikel in de krant verschenen waarin vermeld stond dat Noorwegen het gelukkigste land ter wereld is. De lijst komt tot stand op basis van een serie vragen aan inwoners van meer dan 150 landen over zaken als inkomen, gezondheid, vrijheid en sociale ondersteuning. Als je het mij vraagt is dat ook volledig waar!

Ik woon hier misschien nog ‘maar’ net geen 3 maanden, maar ik ben er nu al zeker van dat ik mijn plaats heb gevonden! Hoe soepel alles hier verloopt, daar kan België nog een puntje aan zuigen naar mijn mening 😉

Natuurlijk spreek ik voor mezelf, maar kort gezegd heb ik in België altijd het gevoel gehad dat we geleid worden door de maatschappij, waardoor er een druk op je schouders ligt wat uiteindelijk zorgt voor een stressvoller leven. Dat is mijn eigen gevoel zoals ik al zei, en verschilt waarschijnlijk van persoon tot persoon.

Dat bewuste gevoel is totaal verdwenen hier in Noorwegen. De druk van de maatschappij is hier een pak lichter en ik heb eindelijk het gevoel dat ik mijn eigen leven kan leiden, iets wat ik in België totaal niet kon (of toch de indruk had dat ik het niet kon).

Tot nu toe dus niks anders dan positiefs over mijn verblijf hier. Maar ik blijf realistisch. Ik weet natuurlijk ook dat ik hier niet mijn hele leven enkel positieve dingen ga meemaken, het leven bestaat nu gewoonweg uit ups en downs… Maar waar ik wel zeker van ben is dat ik hier veel meer ups zal beleven dan downs, iets wat andersom zou geweest zijn als ik in België was gebleven, omdat ik mij daar totaal niet thuis voelde.

Mij thuis voelen doe ik hier wel in Tromsø! Ik voel mij hier zelfs zo goed thuis dat ik heb besloten om een stekje voor mezelf te zoeken. En het is niet bij zoeken gebleven want ondertussen ben ik zelfs verhuisd naar een studio’tje! Niet dat ik nu ineens ruzie heb gekregen met mijn (ex)-huisgenoot Gigi, maar het was sowieso niet de bedoeling om voor een superlange tijd bij hem in te wonen. Ik wou uiteindelijk sowieso alleen gaan wonen, enkel is dat plan nu sneller uitgevoerd omdat ik toevallig tijdens het surfen de betaalbare studio heb gevonden waar ik nu in woon, één van de goedkoopste plaatsen op dit eiland.

Toeval wil dat deze studio net in het gebouw gevestigd is als waar Gigi vorig jaar woonde, en ik dus ook vorig jaar een week in dit gebouw heb doorgebracht -op de zevende verdieping-, tijdens mijn reis door Scandinavië. Enige verschil is dat ik nu op de zesde verdieping woon.

M’n studio’tje heeft alle nodige elementen die inbegrepen zijn in de prijs: water, elektriciteit, internet, en het is bemeubeld. Ik heb ook plaats voor mensen die op bezoek willen komen en willen blijven slapen.

De keuken, douche en toiletten zijn gemeenschappelijk met de andere mensen van de zesde verdieping, maar dat maakt het net leuk omdat ik op die manier lekker sociaal kan wezen met al mijn (internationale) buren, waarvan ik nu ook al bevriend ben met sommigen. In m’n studio zelf heb ik toch de nodige privacy.

Nog een voordeel is dat ik op maar 20 minuutjes wandelen woon van het centrum, op 5 minuten wandelen van de winkel, en op 2 minuten wandelen van Gigi. We spreken dan ook geregeld af om nog samen te koken, of wat te drinken bij één van ons thuis.

Enkele dagen geleden heb ik ook eindelijk mijn Noors rijksregisternummer ontvangen, op het belastingskantoor hier de nodige administratie in orde gebracht en heb ik ten slotte een Noors rekeningnummer kunnen openen. Dat betekent dat alles nu zo goed als helemaal geregeld is. Hier en daar moet ik nog wel wat formaliteiten in orde brengen, maar ook dat komt goed.

Voor enkele van die formaliteiten moet ik trouwens even terugkeren naar België, wat tijdens de Paasperiode ook gepland staat. Hoewel er op dit moment meer dan een meter sneeuw ligt, is het winterseizoen hier ondertussen afgelopen, waardoor ik een tijdje verlof heb tot de voorbereidingen beginnen voor het zomerseizoen. De ideale gelegenheid om tussen 7 en 17 april weer eventjes in het Belgenland te vertoeven om nog wat puntjes op de i te zetten, en om nog eens wat familie en vrienden terug te zien.

Twee van die vrienden zie ik trouwens al vóór ik naar België kom, want Dennis en Tom komen mij hier in Tromsø een bezoekje brengen van dinsdag tot donderdag, waarna ik dus weer even terugkeer naar België.

 

Categories: Mijn Verhaal Nieuw leven Noorwegen

Glenn Smeers