Menu Home

Samen op avontuur

Hier ben ik dan, met mijn uitzonderlijk tussentijdse blog. Een blog met supergoed nieuws, want ik heb namelijk werk gevonden! Yep, je leest het goed: na nog geen maand in Noorwegen te vertoeven is het mij al gelukt om een baan te vinden! En wat voor één! Een echte droomjob!

First things first: tijdens mijn tweede week hier in Tromsø, had Gigi op zijn werk een mail gekregen van een bedrijf dat mensen rekruteert omdat ze aan een verjonging bezig zijn. Die mail had hij meteen doorgestuurd naar mij, waarna ik natuurlijk eerst op zoek ben gegaan naar meer informatie.

En zo kwam ik meer te weten over Sami Adventure. De naam zegt het zelf: op avontuur gaan met Sami mensen. Ik heb in mijn vorige blogs al kort uitgelegd wat Sami betekent. Hier volgt even wat meer info: Een deel van de Sami mensen (ook Samen genoemd in het Nederlands) leefde traditioneel als nomaden die hun rendierkudden volgden in hun jaarlijkse voedseltrek.

Elke familie had hun eigen kudde. De rendieren leverden melk, vlees en huiden. Bovendien deden ze dienst als trekdier voor de slede, het vervoermiddel bij uitstek in dit gebied. Andere Samen leefden traditioneel van de visserij, met name aan de Noorse kust. Ook de jacht was een belangrijke bezigheid.

De nomadische Samen woonden in tenten die lavvu worden genoemd. Deze waren gemakkelijk af te breken en te vervoeren. Alleen in de winter bleven de Samen en rendieren op één plaats. Ook hadden ze een speciale klederdracht, zodat je elke familie van elkaar kon onderscheiden, door gewoon naar hun kledij te kijken.

Tegenwoordig voert een klein percentage van de Samen nog een nomadisch bestaan en enkel Noorwegen erkent ze als inheems volk. Ook spreken ze de Sami taal, totaal verschillend van het Noors. Ondertussen zijn ze natuurlijk ook moderner geworden en leven ze in gewone huizen, dragen ze normale kledij en kunnen de meesten ook Noors spreken. Enkel op 6 februari, wanneer het Nationale Sami Dag is, trekken ze hun traditionele kleren weer aan om hun feestdag te vieren.

Nadat ik meer te weten was gekomen over het bedrijf, had ik meteen gesolliciteerd. Toeval wou echter ook dat ik op nét diezelfde dag Alex leerde kennen, iemand die ook net daar werkt. Na contact met zijn baas mocht ik niet veel later al op proefdag gaan, die helaas door het slechte weer in het water was gevallen. Maar uiteindelijk ben ik op gesprek geweest en heb ik alsnog vier proefdagen kunnen meedraaien.

Sami Adventure is dus het bedrijf waar ik voor werk, en wil de historie van de Samen een beetje in ere houden. We hebben een kamp in Kvaloya, op 30 minuten rijden van het centrum van Tromsø. Daar bieden wij toeristen en geïnteresseerden verschillende tours aan, onder leiding van een échte Sami familie!

Kortom: je kan bij ons terecht voor een tour (rendier sleeën, rendier interactie, ijsvissen, noorderlicht jagen en UTV safari) of een verblijf in onze aurora dome of lavvu tent. Telkens word je begeleid door een echte authentieke Sami persoon, die de traditionele kledij draagt en ook de taal spreekt.

Waar sta ik nu in het verhaal? Wel, op dit moment heb ik dus al vier trainingsdagen achter de rug en één van de komende dagen ga ik officieel aan de slag als tourguide. Dat betekent dat ik de mensen die zich hebben ingeschreven voor een tour opwacht op een afspreekpunt en hen naar het Sami kamp vervoer. Daar aangekomen is er een houten lavvu ter beschikking waar we ons kunnen omkleden om thermische pakken aan te trekken waarna we verder het kamp in gaan naar de hoofdlavvu, waarin ik bij een warm kampvuur mijn gasten de nodige informatie geef over hun tour/verblijf.

Wat later komt onze authentieke Sami persoon de gasten ophalen om aan hun begeleide Sami tour te beginnen. Terwijl de gasten bezig zijn met hun rendiertocht, ijsvissen, noorderlichtjagen of wat dan ook, zorg ik er in de lavvu voor dat er warm eten en drank is waarmee de gasten zich kunnen verwarmen van zodra ze terug zijn. Ook zorg ik ervoor dat ze zich comfortabel voelen en geef ik meer informatie over het Sami leven, het noorderlicht, Tromsø en alle activiteiten die er te doen zijn in de buurt.

Onder mijn begeleiding mogen de gasten ook de rendieren voederen, ermee op de foto gaan, ze aanraken, noem maar op. Het zijn tamme rendieren dus ze doen geen vlieg kwaad. Bij een heldere hemel is de kans groot dat het noorderlicht ook de hele avond vrolijk door de lucht danst. Dit was trouwens gisteren het geval en iedereen ging uit zijn dak (inclusief wij als tourguide). Na dit alles gaan we weer naar de houten lavvu waar we ons terug omkleden, zodat ik ze nadien terug naar het afspreekpunt in Tromsø kan brengen.

Dit is wat ik voorlopig ga doen! Naarmate de tijd vordert is het de bedoeling dat ik hogerop geraak en ook ga instaan voor de inschrijvingen, de sales, promotie en administratie van Sami Adventure. Ook heb ik al voorbereidingen gedaan die in het kamp dienen te gebeuren voordat de andere tourguides met de groepen aankomen.

Zoals je ziet is het een veelzijdige job waar ik volledig van hou, een echte droomjob. Ik ben naar Noorwegen gekomen om mijn dromen te vervullen en ik ben daar aardig in aan het slagen moet ik zeggen. Deze job is echt op mijn lijf geschreven: avontuurlijk, gevarieerd, sociaal, leerrijk, … Ik had het echt niet beter kunnen treffen!

Ohja, er worden vanaf dit jaar ook zomeractiviteiten gepland, dus het is niet dat ik na het winterseizoen plots zonder werk ga zitten. Integendeel. Sami Adventure is aan het uitbreiden en zal na hun vernieuwing (en met mij erbij) op volle toeren draaien, het hele jaar door!

Categories: Mijn Verhaal Nieuw leven Noorwegen

Glenn Smeers