Menu Home

Lotsbestemming

Wat een week! Nog niet deftig bekomen van de speciale Noorderlicht-nacht (zie vorige blog) was het zondagnamiddag tijd om naar het volgende evenement te gaan: het Rendier Race Kampioenschap 2017. Normaal hadden we rond 12u30 afgesproken met enkele vrienden, maar dat was uiteindelijk nietmeer haalbaar, want we hadden ons overslapen. Toeval wou dat de anderen zich ook overslapen hadden, dus dat kwam ons natuurlijk ook wel goed uit.

Het Rendier Race Kampioenschap is een unieke sport voor de Sami mensen (het Noord-Scandinavische/Lapse volk), en is een heuse belevenis. Racers staan per twee zij aan zij op skies achter hun getrainde rendieren, op een 201 meter lange baan van sneeuw. In Tromsø wordt dit in de winkelstraat gedaan. Het is een competitie die begint met kwalificaties en eindigt in de grote finale waarna de uiteindelijke winnaar dus Noors Kampioen Rendier Racen wordt van datzelfde jaar.

Over de hele baan staan aan weerskanten rijen van mensen klaar om de race te aanschouwen, en de racers aan te moedigen. Er komt elk jaar opnieuw veel volk op af. Voor mij was het de tweede keer op rij dat ik dit kampioenschap mocht meemaken en het is telkens een groot spektakel.

Op een bepaald moment zagen we onze kans om op de eerste rij te gaan staan, wat we ook meteen deden. Aangezien de rendieren met hun racers zo snel voorbij komen heb je amper tijd om ze te zien, maar vanaf de eerste rij kan je al eens beter over de railing leunen om alles te kunnen aanschouwen, plus natuurlijk foto’s en video’s te maken.

Na de race zijn we naar de Sami markt gegaan, waar natuurlijk veel Sami spullen worden verkocht. Traditionele kledij, juwelen, sleutelhangers, beeldjes, en noem maar op. Sommige dingen worden gemaakt van rendiergewei. Zo heb ik vorig jaar een halsketting gekocht die daaruit gemaakt is en ik nog steeds (zo goed als) dagelijks draag (als ik het niet vergeet toch).

Ook heb je een vrij groot assortiment aan rendiervlees dat je kan kopen op de markt. Wij hebben gekozen voor de rendier hamburger, in een broodje met wat groenten en een speciale Sami saus. Deze burgers hebben we gezellig in een tent rond een warm kampvuur verorberd.

Nadat we nog wat zijn gaan drinken zijn we terug naar huis gegaan, waar we niet veel later ineens vanuit ons raam getuige konden zijn van een ENORM noorderlichtspektakel in de lucht. WOW. Ik zou er opnieuw over kunnen doordrammen, maar dat ga ik nu niet doen. Laat ons wel duidelijk zijn dat deze Aurora verschijning er eentje is die zeker bovenaan mijn lijst staat met beste Noorderlichtshows die ik tot nu toe gezien heb. FAN-TAS-TISCH!

De rest van de week is vrij rustig verlopen. Het is de hele week stevig blijven vriezen met temperaturen tussen -5°C overdag en rond de -15°C ’s nachts. Door deze negatieve temperaturen is er zelfs ijsvorming beginnen ontstaan bovenop de laag sneeuw die er ligt. Met de zon erbij, die dagelijks enkele uurtjes boven de horizon is verschenen, gaf dit redenen genoeg om regelmatig een stevige winterse wandeling te gaan maken in de prachtige natuur hier.

Één van de hoogtepunten van deze week is dat ik sinds dinsdag officieel ben ingeschreven in Noorwegen. Dit betekent dat ik weer een stap verder ben gekomen bij het uitbouwen van mijn leven hier in Tromsø. Beetje bij beetje begint alles op zijn pootjes terecht te komen en begint m’n Noors leventje rustig aan op gang te komen.

Natuurlijk heb ik ook nog wat gesolliciteerd, waaruit ook een hoogtepunt is voortgevloeid: voorlopig is er al minstens één sollicitatie die de goede kant op gaat. Meer nog: ik mag in de loop van aankomende week zelfs al een proefdag gaan doen! En dit is eigenlijk zelfs vrij toevallig gekomen.

Gigi had op zijn werk een mail gekregen van een bedrijf dat mensen rekruteert omdat ze aan een verjonging bezig zijn. Die mail had hij meteen doorgestuurd naar mij, waarna ik natuurlijk eerst op zoek ben gegaan naar meer informatie. Het betreft een bedrijf dat zéker mijn aandacht trok, inclusief de functie van de job. Dus heb niet lang getwijfeld om te solliciteren hiervoor.

Diezelfde dag ging ik bij een vriend op bezoek, die een gemeenschappelijke ruimte heeft met enkele andere personen. Ben daar aan de praat geraakt met Alex, een toffe gast uit Duitsland, en nu bleek hij te werken voor het bedrijf waar ik zopas had gesolliciteerd! Na een goeie babbel heeft Alex zelfs naar zijn baas gebeld en op die manier heeft hij een proefdag voor mij kunnen regelen! Zo snel dat alles kan gaan, ongelofelijk! Toeval bestaat dus echt! Of misschien zouden we dit zelfs het lot kunnen noemen?!

Soit, ik ga er nog niet te uitgebreid op ingaan, maar mijn proefdag volgt dus binnen enkele dagen. In mijn volgende blogpost zal ik er zeker meer informatie over verschaffen! Ik kijk er echt wel naar uit en vind het enorm spannend! Als alles goed gaat wordt het waarschijnlijk wel de cruciale stap die ervoor zal zorgen dat ik mijn droom kan waarmaken: definitief in Noorwegen blijven!

Categories: Mijn Verhaal Nieuw leven Noorwegen

Glenn Smeers